Petitus
Image default
Banen en opleidingen

Loonsverhoging zonder promotie, kan dat?

 

Een opmerkelijke uitslag van de Engagement Study is dat zes op de tien personeelsleden gaarne zien dat harde werkers meer salaris verdienen dan nalatige werkers in dezelfde functie. Er is een preferentie voor een vorm van prestatiepremie.

 

Harder werken = meer loon

 

De Prins, professor in de Sociale Wetenschappen bij UAMS zegt dat veel medewerkers hun preferentie voor een prestatiepremie uitspreken in de aanname dat ze zelf erg hard werken en zo meer loon verdienen. Daarnaast is het belangrijk te onthouden dat prestatiebeloning alleen kan in een mature onderneming. Het lijnmanagement moet loonverschillen niet alleen verbinden aan werkverlichting, maar ze moeten deze ook implementeren en legaliseren.

 

Salarisverhoging zonder promotie

 

Het gebruik van brede loonverschillen staat bij veel werknemers in de belangstelling. 75 procent meent dat een flinke salarisverhoging van ongeveer 15 procent ook zonder promotie beschikbaar moet zijn. Het voordeel van een horizontale carrière is dat je je kunt opwerken binnen dezelfde positie. Het concept om alleen opslag te krijgen door verticaal carrière te maken binnen een bedrijf werkt in veel organisaties hinderlijk. Brede loonverschillen waarin er plaats is voor junior en senior posities passen bij zo een organisatie. Promotie, rangorde en positie hebben hier minder invloed op.

 

Daarnaast kan op deze manier verhindert worden iemand een promotie te geven waar hij niet competent genoeg voor is. De medewerker krijgt een hoger salaris, een nieuwe functiebenaming, maar voorkomt te falen als leidinggevende, een positie die misschien te hoog gegrepen is.

De Prins verteld dat voornamelijk werknemers van lager en middenniveau kiezen voor deze werkvorm. Net als dagloners en bedienden die van een opslag uitgaan zonder promotie te maken.

 

Een beter salaris dan de baas

Maar wat doe je als het beginsel van het brede loonverschil ervoor zorgt dat een werknemer meer salaris ontvangt dan de baas…kan dat?

Het basissalaris blijft verbonden aan de functiezwaarte, dat wil zeggen; een werknemer met een hoge verantwoordelijkheid zal altijd meer verdienen dan iemand lager op de ladder.

 

“Als je naast de gebruikelijke managementcarrière ook een deskundigtraject uitzet, kan een topexpert op hetzelfde niveau komen als een topmanager, waarom niet?”, aldus De Prins.

 

Wil je meer tips over cv maken of ontslagbrief? Je kan het vinden op Vindazo motivatiebrief voorbeeld.  Solliciteren via Vindazo is makelijk en snel. 

 

 

https://www.vindazo.be/