Petitus
Image default
Shopping / Clothing

Nieuws voor jongeren via sociale media

Jongeren lezen geen kranten meer en televisie kijken is ook niet meer zo populair. Toch krijgen ze het nieuws nog wel mee. De meeste jongeren gebruiken namelijk sociale media om het nieuws te volgen. De meeste jongeren spenderen per dag heel wat tijd op verschillende sociale media kanalen, waardoor ze de grote lijnen van het nieuws meekrijgen. Facebook heeft een belangrijke rol hierin, de rol van Facebook is veranderd van het in contact blijven met elkaar, naar een bron van actualiteiten en artikelen. Twitter wordt minder veel gebruikt tegenwoordig, maar als er jongeren op Twitter zitten, is dit voornamelijk de bron van het nieuws.

Het nieuws volgen via sociale media maakt het mogelijk om zelf te bepalen wat voor nieuws je wil lezen, of dit om roddelnieuws gaat, politiek nieuws of royalty nieuws. Verschillende websites en apps zijn dan ook belangrijke bronnen. Jongeren zijn bijna altijd verbonden met hun smartphone, wat het makkelijker maakt het nieuws tot hun te nemen via zo een nieuwssite of app.

Er wordt ook nog weleens nieuws gekeken op televisie. Op deze manier krijg je een makkelijk overzicht over wat er allemaal speelt in de wereld. Het gevaar van het volgen van nieuws via sociale media is natuurlijk dat het steeds lastiger wordt om echt en nep nieuws van elkaar te onderscheiden. Daarnaast staan de sociale media kanalen vol met meningen, waardoor er al snel een bepaald beeld wordt gecreëerd.

Jongeren kiezen ervoor het nieuws te lezen via sociale media kanalen, omdat zij zich vaak gedeprimeerd voelen na het kijken van het nieuws op televisie. Dit komt doordat er op het journaal op televisie vaak 30 minuten lang voornamelijk negatieve nieuwsberichten weergeven worden. Door sociale media kunnen jongeren er zelf voor kiezen wat ze lezen en wanneer ze dit doen, waardoor ze negatieve berichten kunnen overslaan of kunnen kijken en lezen wanneer ze hier klaar voor zijn.

https://www.showbizz24.be/