Petitus
Image default
Woning en Tuin

Inboedel opruimen: zo begin je eraan

Je moet een inboedel opruimen na een overlijden, door een verhuis of een andere reden? Dan vraag je jezelf misschien af wat de beste aanpak is. De specialisten van Remondis Corneillie geven je enkele tips om hiermee te starten. 

Zelf doen of professional inhuren?

De eerste knoop die je moet doorhakken is duidelijk: ga je zelf de inboedel opruimen of huur je een gespecialiseerde firma in?

In principe is het een taak die je zelf kan doen. Toch valt dit niet te onderschatten. Het is zwaar (en soms) vuil werk. Wanneer je bijvoorbeeld rugklachten hebt, kan je dit beter uitbesteden.

De voornaamste reden om zelf aan de slag te gaan, is de kostprijs. Een professioneel opruimbedrijf komt natuurlijk niet gratis. Je betaalt al gauw enkele honderden euro’s om een volledige inboedel op te ruimen. 

Tips voor doe-het-zelvers

Om snel en efficient op te ruimen, heb je het juiste materiaal nodig. Om kasten, zetels en ander groter meubilair van een hogerliggende verdieping naar beneden te krijgen, is een verhuislift geen overbodige luxe. Daarnaast kan je best een paar kartonnen dozen zoeken om alle spullen op te bergen. Je kan die kopen, of eens informeren bij een plaatselijke supermarkt. Daarnaast vind je tijdens het opruimen waarschijnlijk spullen die niet meer bruikbaar zijn en weg mogen. Huur hiervoor een afvalcontainer of breng ze naar een recyclagepark in de buurt. 

Start eerst met de kleinste spullen. Verwijder alle ‘losse’ elementen, zoals decoratiestukken en kleinmeubelen. Maak ook alle kasten leeg. Daarna is het groter meubilair aan de beurt, zoals sofa’s, tafels en bedden. Voor de stukken roep je best wat hulp in van familie of vrienden, dan gaat alles veel vlotter. Tenslotte moet je nog een paar onderdelen verwijderen die vastzitten, zoals verlichtingsarmaturen. 

Het is ook een goed idee om op voorhand te beslissen wat je met de inboedel gaat doen? Ga je alles zelf gebruiken, verdelen tussen familieleden, tijdelijk bewaren in een opslagruimte, verkopen via tweedehandssites…? Bekijk op voorhand de opties, zodat je niet onnodig lang hoeft te piekeren tijdens het opruimen.